Bierbrouwen op houtvuur [01/07/2018]

Bierbrouwen op houtvuur

Op Eynderhoof is een 20-tal hobby bierbrouwers actief die zich het bier brouwen op een voortreffelijke manier hebben eigen gemaakt. Wekelijks brouwen de meesters van Eynderhoof volgens de bierrecepten zoals die gebrouwen werden door onze voorouders. Het gaat daarbij om temperatuur, de juiste ingredienten, geduld, maar vooral ook om het goede verhaal. Want als de gasten komen proeven worden ze in ieder geval verrast met een uitgebreide toelichting door een van de enthousiaste brouwers.

Op zondag 1 juli brouwen deze bierbrouwers in stroopketels op houtvuur. Hierbij worden ze geholpen door de stroopmakers die hun kennis van het stoken in stroopketels op houtvuur inbrengen. Want in de stroopmakerij hebben ook de brouwers hun eigen thuishonk gevonden.

Bierbrouwen is een kwestie van de juiste temperatuur, van schroten, maischen, filtreren, spoelen, koken en koelen en het toevoegen van ingrediënten als hop en gist. Doordat het houtvuur langer het bier verwarmt, treedt er meer karamellisatie op en dat maakt het bier wat zoeter. Natuurlijk hoort daar ook een authentiek recept bij waar de brouwers wel iets over willen vertellen maar niet alle geheimen prijs zullen geven. Een dagje “middeleeuws” bierbrouwen op Eynderhoof, echt iets voor de liefhebber!

Daarnaast is ook op deze zondag weel heel wat ambachtsvolk op de been om de bezoekers mee te nemen in de gebruiken en het vakmanschap dat vroeger zo gewoon was. In het dorpje Eynderhoof waan je je bijna honderd jaar terug maar is het zeker niet stoffig!

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, in de kiosk staan diverse gerede producten uitgestald en de vrijwilligers zorgen voor het goed verhaal. Een middag uit voor het hele gezin in Midden Limburg. De muziek wordt vandaag verzorgd door Clarinet Choir

Het museum is op 1 juli open van 13.00  tot  17.00.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*