Dag van de stroopmakers [17/09/2017]

Dag van de stroopmakers

Het is nazomer en al bijna herfst en de appels en peren zijn rijp. De bieten zijn dik genoeg. De stroopmakers gaan aan het werk.

Stroop maken is een eeuwenoude traditie. In bijna elke boerderij van deze streek waren er boeren die de overvloed aan appels en peren van hun hoogstambomen lieten verwerken tot stroop. Vanaf de 19de eeuw begon de opmars van de suikerbiet in de Europese landbouw. Door het gebruik van suikerbieten werd de stroop veel zoeter. Stroopsoorten waarin suikerbieten verwerkt zijn worden “rinse” appelstroop genoemd.

Wanneer de stroop koel en droog wordt opgeslagen kan deze lekkernij tot 20 jaar na productie worden gegeten zonder zijn smaak te verliezen.

Werk aan de winkel op Eynderhoof. De 15 meter hoge schoorsteen gaat roken. De ketels gaan dampen. Er wordt stroop gemaakt met eigen recept en hij is lekker. Deze dag kan iedereen proeven van de overheerlijke Eynderstroop

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof. Er worden demonstraties gegeven door onze houtbewerkers.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

De muziek is vandaag van Ari-Jana

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*