Stoelenmattersdag en Draaiorgelfestival [04/06/2017]

Stoelenmattersdag en Draaiorgelfestival

Wij hebben vandaag levende muziek van draaiorgels. Een hobby die zijn weerga niet kent. Van speeldoos tot kistdraaier. Deze zelfbouwers tonen hun kunnen van precisiewerk, geduld en vakmanschap. De muziek is van de draaiorgelclub van Ber Piepers. Deze draaiorgelclub, een groepje mannen en vrouwen die liefhebber zijn van muziek en muziekinstrumenten maken, geven deze dag demonstraties van hun kunnen.

Vandaag is het ook stoelenmattersdag. Stoelenmatten met Rotan en Biezen. Er zijn demonstraties en er is uitleg over dit ambacht. De vlechters laten zien hoe in vroeger tijden stoelen werden bekleed.

Stoelenmatten, een stoelzitting vlechten, is een oude techniek die nog maar weinig uitgeoefend wordt. Er zijn verschillende materialen waarmee stoelen gemat kunnen worden. De bekendste zijn biezen en rotan. Door de biezen goed in elkaar te draaien ontstaat een koord waarmee een zitting gemaakt kan worden. Stoelzittingen gevlochten van rotan worden ook wel een gaatjesmat genoemd. Rotan komt uit Indonesië en wordt verwerkt tot smalle vlechtdraden waarmee de stoelen gemat worden. Op 4 juni kunt u het mooie vakwerk van de stoelenmatters bewonderen op Eynderhoof.

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf en dat betekent dat er overal bedrijvigheid is o Eynderhoof. Er worden demonstraties gegeven door onze vlechters en houtbewerkers.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

De muziek is vandaag draaiorgel muziek.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*