Houtzagersdag [30/09/2018]

Houtzagersdag
 

Wat nog maar weinig mensen weten is dat de boomzagerij Bi’j Maantje het eerste demonstratie-gebouw was dat op Eynderhoof is neergezet. De unieke verticale boomzaag van de familie Mertens (het bekende bouwbedrijf in de regio) is destijds aan het museum geschonken en tijdens de Festeijnder werden de bezoekers langs de zijkant van het gebouw geleid want de wanden konden open. Vanaf dat moment eind tachtiger jaren zijn heel wat eiken boomstammen verzaagd tot balken en planken die in de herbouw van alle gebouwen van het museum een bestemming gevonden hebben.

De geur van het zaagsel en de kadans van de zaag die langzaam maar wel in strakke lijn door het diverse hout glijdt is voor de regelmatige bezoeker zeker herkenbaar. Zo nu en dan raakt het zaagblad een granaatscherf of kram van oude prikkeldraad en dan is vervanging of slijpen wel nodig. Want zonder scherpe tanden, geen plank.

Deze zondag worden in zagerij “ Bi-j Maantje “ bomen in de lengte doorgezaagd en zullen de vrijwilligers van Eynderhoof hun sterke verhalen en kennis van zaken graag met elke bezoeker delen. Voor de kenner: de boomzaag is een fabricaat van IJzergieterij Konings uit Swalmen van voor 1881 en wordt momenteel aangedreven door een elektromotor. De zaag is zeer geschikt voor het zagen van praktisch alle houtsoorten en dus ook hardhout. Maar eiken is de standaard is museum Eynderhoof.

De zagers van Eynderhoof weten van de meeste houtsoorten alle wetenswaardigheden. De schoonheid van hout is niet te koop, het behoort aan hen die het zien, het begrijpen en er van kunnen genieten. Maar het is leuk om hier op deze demonstratie-dag deelgenoot van te zijn, want uniek is het zeker.

Daarnaast zijn natuurlijk veel van de oude ambachten in bedrijf en belooft het voor jong en oud weer een hele leuke middag te worden. U kunt in de herberg bovendien genieten van heerlijke koffie met vlaai. 

De muziek is van Fer Hendrix.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*