Houtzagers- en collectie dag ( museumschatten van Eynderhoof ) [01/10/2017]

Houtzagers- en collectie dag ( museumschatten van Eynderhoof ).

Vandaag staan in het museum de collecties gebruiksvoorwerpen, die gebruikt werden bij het uitoefenen van de oude ambachten centraal. Het zijn veelzijdige collecties waarbij de datering van de objecten uiteen loopt van de 18e eeuw tot 1950. De objecten zijn verbonden aan de regionale geschiedenis van Midden-Limburg en dus ook  aan Nederweert-Eind als peeldorp.

De collecties worden van toelichting voorzien door de vrijwilligers en de gidsen van Eynderhoof.

Vandaag wordt in onze zagerij “Bi-j Maantje “bomen in de lengte doorgezaagd tot planken en balken. De vrijwilligers van Eynderhoof gebruiken daarvoor een verticale enkelvoudige boomzaag. Deze boomzaag is een fabricaat van IJzergieterij Konings uit Swalmen van voor 1881 en wordt momenteel aangedreven door een elektromotor. De zaag is zeer geschikt voor het zagen van praktisch alle houtsoorten en dus ook hardhout.

De houtzagers van Eynderhoof weten van de meeste houtsoorten alle wetenswaardigheden. De schoonheid van hout is niet te koop, het behoort aan hen die het zien, het begrijpen en er van kunnen genieten.

De vrijwilligers van Eynderhoof geven graag uitleg over het zagen van hout.

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf en dat betekent dat er overal bedrijvigheid is op Eynderhoof.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

De muziek is van Vreug en Dreug.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*