Dorsdag op Eynderhoof [19/08/2018]

Vlegels opgepakt in het openluchtmuseum

Dorsdag in het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

Op zondagmiddag 19 augustus hebben zetten de vrijwilligers van het leukste openluchtmuseum in onze provincie de meest bescheiden en wellicht ook ondeugendste personen in het middelpunt. Echte kerels die het bewerken van graan op een authentieke manier nog beheersen zijn erg schaars geworden. Maar ze bestaan nog en hebben heel veel plezier in hun handigheid. Een lust om naar te kijken, dat zeker.

Dorsen is het van oudsher scheiden van de zaden van een rijp gewas. Dit gebeurt door de geoogste aren uit te spreiden op een vlakke maar soepele ondergrond en de geoogste aren meer of minder hard te schudden, kloppen of te slaan. Boeren en knechten deden dat slim en door gebruik te maken van eigen kracht. Want vroeger kende men in de landbouw bijna geen machines en moesten alle voorkomende werkzaamheden dan ook handmatig gedaan worden. Zo ook het dorsen van het graan,

dat tijdens de wintermaanden met behulp van een dorsvlegel en het inzetten van de mannen in de familie werd uitgevoerd om zoveel mogelijk opbrengst uit de oogst te halen. Het gedorste graan werd vervolgens ontdaan van alle reststoffen met behulp van een wanmolen om te verwerken of door te verkopen aan de molenaar.

n het Limburgs openluchtmuseum houden ze deze ambachtelijke bewerkingen nog graag in stand, dragen het over aan de volgende generaties door demonstraties te verzorgen en de bezoekers te trakteren op een leuk schouwspel.  De dorsgroep zal dan ook met veel plezier de “drie- en de vierslag” in een ritmisch tempo demonstreren. Dit vraagt de nodige vaardigheid en veel oefening, want uit het ritme dorsen levert geen resultaat maar misschien wel hele komische taferelen op.

Het bewerken van gewassen en andere producten van het land werd door het gezin, of meerdere boeren tegelijk gedaan. Naast het belang van snel en zorgvuldig bewerken moest het ook wel leuk zijn. Deze gezelligheid, het met elkaar buurten, live muziek, een leuke en gemoedelijke sfeer, lekkere koffie, de geur van stro en vers gebak, dat maakt het openluchtmuseum in Nederweert Eind zo fantastisch voor het hele gezin.

Naast het bewerken van graan zijn ook veel van de overige ambachten in bedrijf. Overal een toelichting op hoe en waarom het vroeger zo was. Leuke anekdotes bij hele gewone mensen en activiteiten die voor velen nog zo bijzonder zijn.

De muziek is deze zondag van de accordeonist Jo Rutjens. 

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*