Dorsdag op Eynderhoof [19/08/2018]

Dorsdag op Eynderhoof

Dorsen is het van oudsher scheiden van de zaden van een rijp gewas. Dit gebeurt door de geoogste aren uit te spreiden op een vlakke maar soepele ondergrond en de geoogste aren meer of minder hard te schudden, kloppen of te slaan.

Vroeger kende men in de landbouw bijna geen machines.  Alle voorkomende werkzaamheden moesten handmatig gedaan worden. Zo ook het dorsen van het graan.

Dorsen werd vroeger in de wintermaanden met de hand gedaan met behulp van een dorsvlegel. Het gedorste graan werd vervolgens geschoond met behulp van een wanmolen.

Onze Dorsgroep zal u de drie- en de vierslag laten zien in een ritmisch tempo. Dit vraagt de nodige vaardigheid en veel oefening.

Dorsen betekent gezelligheid, het buurten, muziek, de ambiance, koffie, de geur van stro.

Een van onze vrijwilligers maakt pannenkoeken en de opbrengst gaat naar een goed doel. De opbrengst gaat naar een stichting die zich inzet voor betere levensomstandigheden voor vrouwen en hun gezinnen in Burkina Faso.

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

De muziek is vandaag van de accordeonist Jo Rutjens

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*