Pompoen snijden, heksenbezempjes en nestkastjes maken en nog veel meer. [24/10/2018]

Een pompoen, wat doe je er mee?
Wat doe je met de buitenkant van de pompoen als je het vruchtvlees hebt verwijderd om er soep of een ander gerecht van te maken? Logisch, je maakt er een lantaarn of gezicht van toch? Het zijn de Amerikanen die slim gebruik hebben gemaakt van de grootste exemplaren pompoenen. Tijdens Halloween worden er de meest enge, maar soms ook grappige grimassen met een scherp mes in de schil gekerfd, waxinelichtje erin en klaar is de versiering. Maar eigenlijk ligt de oorsprong van de pompoen in Mexico en het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Pompoenen zijn nog steeds belangrijk voor de familielandbouw van Zuid- en Midden-Amerika en worden ze tussen andere gewassen geteeld. Niet alleen de vruchten, maar ook de bloemen, jonge stengeltoppen en zaden worden gegeten. De smaak van de pompoen is niet echt speciaal. Daarom worden ze het meest gebruikt in gerechten waar veel kruiden aan te pas komen of als heerlijke en mooi gekleurde basis voor een heerlijke soep. De meest gebruikte soort is op dit moment de courgette, en de bekendste de gekleurde exemplaren die op veel akkers zorgvuldig worden geteeld om te groeien tot gigantische exemplaren met meer dan een meter doorsnee.

Met pompoenen aan de slag
Op de akker van het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof worden ook van de exemplaren gekweekt om te gebruiken tijdens de 3 dolle pompoendagen die eind oktober worden georganiseerd. Een geweldig feest waarbij kinderen niet alleen aan de slag kunnen met het ontwerpen en snijden van de pompoenen maar ook bijzondere Halloween spellen worden gespeeld. Wat ze in Amerika kunnen, dat doen lukt in het openluchtmuseum Eynderhoof zeker.

De kinderen kunnen naar eigen idee en inzicht een Halloween pompoen maken. Voor de wat moeilijker werkjes en ook vanwege de veiligheid zijn er deskundige helpers aanwezig. Je mag ook kiezen om een pompoen te versieren onder deskundige begeleiding van onze siergroep. Pompoenen, en benodigde gereedschappen en materialen zijn natuurlijk aanwezig.

De pompoenen kosten de kinderen tot en met 12 jaar € 3,00 per stuk (samen met de entree dus € 5,50) en met een gezinskaart of opa/omakaart betaal je alleen de pompoen! Natuurlijk mogen papa’s, mama’s, opa’s en oma’s ook meehelpen met het uithollen en versieren.

Mocht je een pompoen willen aanschaffen om thuis te bewerken dan kun je deze kopen in een tijdelijke pompoenkraam. Zo lang de voorraad strekt natuurlijk.

Pompoensoep
Ook wordt weer overheerlijke pompoensoep gemaakt en deze wordt gratis geserveerd.

Geen zin in pompoen? Genoeg andere leuke dingen: heksenbezem maken, kleien, op bezoek bij Frankenstein of een nestkastje maken. Kies maar!
Heb je niets met pompoenen of schrik je van de enge pompoengezichten dat kun je een heksenbezem maken die tijdens Halloween bij een heksenkostuum niet mag ontbreken. En voor creatieveling kan in de pottenbakkerij onder begeleiding een pompoentje van klei worden gemaakt. In de kelder van de zagerij heeft Frankenstein een laboratorium ingericht waar griezelige experimenten worden uitgevoerd en wat dacht je van een spannende heksenbezemtocht vol met griezelige opdrachten. Bij de timmerlui kun je tegen vergoeding een nestkastje timmeren waarin de vogeltjes zich thuis zullen voelen.

Drie leuke middagen in oktober!
Drie dagen volop te spelen, te griezelen, te bewonderen en te beleven in het spannendste openluchtmuseum van de regio. Dat mag je echt niet missen op woensdag 17, zondag 21 en woensdag 24 oktober in het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*