Dag van de vlechters en de dag van de Archeologie [28/05/2017]

Dag van de vlechters en de dag van de Archeologie

Vandaag is het de dag van de vlechters. Het thema vandaag is het Fijnscheenwerk. Gebruiksmanden worden in het algemeen gevlochten van grauwe wilgentenen. Fijnscheenwerk is een vlechttechniek waarbij geschilde wilgentenen gebruikt worden. Deze worden met een kloofhoutje in drieën of vieren gekliefd. In een schaafbankje wordt het gekliefde deel van zijn merg ontdaan en op de juiste dikte en breedte geschaafd tot wel 0.5 millimeter dun en 0.3 mm breed. Zo ontstaat een scheentje waarmee zeer fijne mandjes gevlochten worden. Er zijn nog maar een twintigtal vlechters in Nederland die deze techniek beheersen. Acht daarvan demonstreren deze zeer oude techniek op deze zondag 28 mei op Eynderhoof.

Er zijn demonstraties en er is uitleg over dit mooie beroep. De vlechters laten hun werkruimte met vele collecties zien. Zij nemen de tijd voor uitleg over de vele facetten van hun ambacht.

Beleef het verre verleden op Eyndershoof.  De bezoekers kunnen kennis maken met de manier van leven in een prehistorisch jachtkampement uit het verre verleden. Er kan geproefd worden van boven het kampvuur gemaakte soep en zelf gebakken brood uit de veldoven. Er zal op prehistorische wijze vuur worden gemaakt met de vuurslag en er zullen demonstraties gegeven worden van het vervaardigen van stenen pijlspitsen.

In de kelder van het museum is een archeologische expositie ingericht die u beslist moet bezoeken.

Verder laten de  biermakers zien hoe bier wordt gebrouwen en er mag geproefd worden. Ook wordt er kaas gemaakt.

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof. Vandaag zien we in museum Eynderhoof de ambachtslieden aan het werk.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

De muziek is vandaag van de accordeonist Jo Rutjens.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*