Fijnscheendag en Archeologiedag [13/05/2018]

demonstratie vlechten

Fijnscheendag en Archeologiedag

Het fijnscheenwerk is een zeer fijne vlechttechniek die gebruikt wordt bij het mandenvlechten.

Het materiaal voor fijnscheenwerk wordt verkregen door lange witte wilgentenen van circa 2,50m in drieën of vieren te kloven met een speciaal kloofhoutje.

De lange wilgen strips worden dan met de hand op een speciale schaafbank op de millimeter precies op dikte en breedte geschaafd. Hierna worden de bastresten weggepoetst. Elk fijnscheenwerk object wordt om een houten mal gevlochten, zoals schoenen om een leest. Het maken van een fijnscheenwerk object is zeer tijdrovend, het maken van een gevlochten schaal kost zomaar 40 uur of meer. Het resultaat is een fragiel ogend vlechtwerk wat bij beroering toch verrassend stevig is. Deze bijzondere techniek is bijna uitgestorven omdat vrijwel niemand ze meer beoefend.

Onze vlechters laten u vandaag kennismaken met deze bijzondere ambachtelijke manier van vlechten.

Vandaag zijn ook de deuren van onze archeologie afdeling geopend. In de kelder is de permanente expositie met de naam “Van Stenen mes toe Bronzen bijl” te zien, met archeologische vondsten uit Nederweert en omgeving.

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof. Vandaag zien we in museum Eynderhoof de ambachtslieden aan het werk.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

De muziek wordt ingevuld een Mondharmonicagroep.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*