Winterkost en pomologen dag [07/10/2018]

Winterkost en pomologen dag

In het openluchtmuseum Eynderhoof gaat het zeker niet alleen om (oude) gebouwen en ambachten. De vrijwilligers van het leukste openluchtmuseum zijn er ook dagelijks mee bezig om het leven en werken van het platteland levend te houden. Daarbij hoort ook de herkomst van grondstoffen en etenswaar, de bereiding en de opslag (het bewaren) ervan. Hoe was dat toen de diepvries nog niet bestond en de melk ’s ochtends rechtstreeks uit de koe gehaald werd. Het verhaal van toen, met de tips en trucs voor vandaag en morgen hoor je bij elk bezoek aan Eynderhoof.

Vandaag staat in het teken van de voorbereidingen op de komende koude winterdagen. Hoe kun je het voedsel voor de wintermaanden bewerken en bewaren. Naast pakketjes maken en invriezen of koel bewaren kun je ze ook roken, wecken, zouten of drogen. Fruit kun je verwerken tot jam, wijn of sap. De appels kunnen nu geplukt worden,, maar niet allemaal tegelijk gegeten. Daar verzinnen we iets op. De mensen van het Pomologisch Genootschap Limburg zijn vandaag met een stand aanwezig. Pomologen zijn deskundigen op het gebied van Fruit en fruitsoorten (Ooftkunde). Zij zullen deze middag oude- en nieuwe appelrassen tentoonstellen en kan iedere bezoeker terecht met vragen op het gebied van fruit. Hoe bijzonder is dat?

Naast de appels zijn ook de suikerbieten dik genoeg om te verwerken in onze stroopfabriek. Dat proces kun je komen bekijken, ruiken en proeven. Eynderstroop door eigen mensen bereid volgens een bijzonder en eigen recept. De 15 meter hoge schoorsteen zal roken en de ketels gaan dampen. En voor de liefhebbers is in de stroopmakerij ook een wijn en kaasproeverij en wordt er op het museumterrein echte boter gestoten. En wat is een ouderwetse proverij op het boerenland zonder vers gebakken balkenbrij en heerlijke zult op brood te proeven.

Het museum is verder in bedrijf en zijn de terrassen rondom en in de herberg weer gezellig ingericht voor een geurende kop koffie met versgebakken Limburgse vlaai. Het Winkelke ligt weer vol met ouderwets snoepgoed, vers geslingerde honing en natuurlijk potjes Eynderstroop

De muziek is vandaag Vreug, Dreug, Laat en Zaat.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*