Slacht- en stampottendag [28/10/2018]

Slacht- en stampottendag

Het slagersberoep is een van de oudste ambachten. De meeste activiteiten gebeuren buiten het zicht van de klanten, maar weet dat het slachten heel veel kennis en ervaring vraagt. De wat onorthodoxe slachttaferelen van vroeger bestaan niet meer. Het vak heeft een andere en meer culinaire betekenis gekregen en men neemt de klanten graag mee in diverse gerechten en smaakbeleving.

Een keer per jaar komt de traditie van de oude slacht nog echt in het zicht en dat is natuurlijk op Eynderhoof. Vanuit deze traditie werd in de maand november het huisvarken geslacht nadat het eerst zorgvuldig was vetgemest.

Dan ging de slager aan het werk. Het hele varken werd gebruikt en verwerkt tot worst, bloedworst, balkenbrij, zult, ribbetjes ham en spek. Dit proces gebeurt tegenwoordig buiten het gezichtsveld van de klanten, maar op zondag 28 oktober demonstreert de ambachtelijke slachter/slager het proces in Eynderhoof. De slager laat dan zien hoe een varken uitgebeend wordt, natuurlijk volgens ouderwetse gebruiken. Tijdens dit uitbenen zal uitleg worden gegeven over de plek waar de lekkerste stukjes vlees zitten en krijgen de bezoekers tips en trucs over de bereiding daarvan. Het uitgebeende vlees zal overigens in hanteerbare porties te koop worden aangeboden.

De ambachtelijke slager demonstreert hoe een varken uitgebeend wordt, geheel volgens ouderwetse gebruiken. Tijdens dit uitbenen zal deskundige uitleg worden gegeven en natuurlijk wilt u weten waar de lekkerste stukjes vlees zitten. Het uitgebeende vlees zal in hanteerbare porties te koop worden aangeboden.

In de stroopfabriek zal kaas worden gemaakt en gaat men aan de slag met het koken van heerlijke ouderwetse stampotten. Winterse kost die de harde werkers moet sterken!

Uiteraard is er vlaai uit eigen bakhuis en worden de terrassen weer gezellig gemaakt.

De muziek wordt vandaag verzorgd door Fer Hendrix.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*