18. Bi-j Bräöbe

De schuur van de boerderij "Op Braöbe" heeft een typische lange voorgevel. Het dak is voorzien van een wolfseinde, een constructie die algemeen werd toegepast in deze streek. Het metselwerk werd uitgevoerd op de ouderwetse manier. De benedenverdieping is verdeeld in 4 afdelingen.

(18a). Tentoonstellingsruimte.

Deze schuur diende vroeger voor de opslag van landbouwwerktuigen. Nu doet deze ruimte dienst als schilders werkplaats en is er een tentoonstelling van de producten van de mandenvlechters.

De schaapskooi
Deze ruimte deed vroeger dienst als schaapskooi. Schapen waren zeer belangrijk voor de arme boeren. Zij zorgden voor mest, vlees en wol. Tegenwoordig is het een tentoonstellingsruimte met wisselende exposities.

Hier zijn ook toiletten, die tevens toegankelijk zijn met een rolstoel.

De zolder
Deze ruimte, vroeger de hooizolder, doet nu dienst als expositieruimte met een vaste collectie van historische kostuums en geeft de geschiedenis weer van de was en het strijken met allerhande bijbehorende voorwerpen zoals zepen, waspoeders, wastobbes, strijkijzers enz.

De maalderij
In de maalderij staan twee verschillende graanmolens opgesteld voor de productie van meel.

Een heeft molenstenen en de andere is een hamermolen. De eerste molen is uitgerust met een jakobsladder voor het transport van graankorrels naar de inlaattrechter.

De schoenmakerij
Deze ruimte in ingericht als schoenmakerij. Dit ambacht werd vroeger vaak huis-aan-huis uitgeoefend. Om een schoen te maken, waren ruim 280 handelingen nodig.

In de schoenmakerij zijn allerhande machines en gereedschappen te zien evenals diverse soorten leer.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*