17. Bî-j Lieberte Gon

Deze herbouwde boerderij uit 1764 is een typische Limburgse langgevelboerderij.

"Lieberte" is afgeleid van het Franse woord liberté , wat vrijheid betekent. De eerste eigenaar Lieberte Gon was een vrije landbouwer met een eigen boerderij. Het metselwerk bestaat uit handvorm bakstenen. Het dak is gedekt met handvorm dakpannen, die voor een betere wind en waterdichtheid op strodokken (pannepoppen) zijn gelegd. Het bovenste gedeelte van het pannendak is bedekt met stro.

De benedenverdieping kent drie ruimtes.

‘t Hoeés (de keuken)
Via de voordeur stapt men direct in de comfortabele ouderwetse woonkeuken. Kijk eens naar de open schouw in het midden deze ruimte, die tevens toegang geeft tot andere vertrekken zoals: de voorraadkelder, de kamer van de dienstmeid, de slaapkamers van de gezinsleden en tot de ‘gooi-kamer".

De vroegere stallen
In de 18-de eeuw waren in deze ruimte de stallen voor koeien, schapen en één paard. Momenteel vindt men er de trappen naar de kelder en naar de zolderruimtes, die ook met een rolstoellift zijn te bereiken. Boven zijn toiletvoorzieningen, een ruimte voor wisselende tentoonstellingen en de “trouwkamer”. Eynderhoof is erg in trek voor burgerlijke huwelijksvoltrekkingen. (Op verzoek).

Bewonder in de "trouwkamer" het prachtige wandtapijt en de kandelaar, die door onze smeden werd gemaakt.

In de kelder treft men een ruimte aan, die dienst doet als kantoor en waar ook de bibliotheek is gehuisvest.(de ruimte is niet toegankelijk voor bezoekers). Een tweede ruimte is ingericht met een permanente tentoonstelling. Hier worden antiquiteiten en archeologische voorwerpen, die in deze regio zijn gevonden, tentoongesteld toegelicht met foto’s en geluidsbanden.

De "Herberg".
Na de herbouw werd de voormalige schuur omgetoverd in de "Herberg". Kijk eens naar het prachtige houtsnijwerk in de tapkast, voorstellende de  "vier seizoenen".

Geniet er van een heerlijk stuk echte Limburgse vlaai met een kop van koffie of thee.

Ook zijn er verschillende dranken verkrijgbaar en kleine maaltijden kunnen op verzoek worden verzorgd.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*