8. BÎ-j Maantje

Het eerste gebouw dat in Eynderhoof werd gerealiseerd (in 1990) was de zagerij. De verticale boomzaag is origineel en het gebouw is een replica van de originele zagerij, die eigendom was Maan Mertens. Er werd een betonnen kelder gestort, waarin de aandrijfunit van de verticale zaagmachine (1881) werd ondergebracht met het bijbehorende frame voor het handelen van boomstammen.

Voornamelijk eiken planken en balken komen "van de zaag". Deze zijn nodig voor de bouw van andere gebouwen op Eynderhoof. De zager moet altijd op zijn hoede zijn, omdat er in de boomstammen granaatscherven kunnen voorkomen. Op verzoek kunnen dergelijke splinters worden getoond. Ga ook eens de trap af om de elektrische aandrijfunit te bekijken. Vroeger werd de zaag door paardenkracht aangedreven.
Verder zijn er andere soorten zagen en gereedschappen, die nodig zijn voor houtbewerking, te bewonderen.

Kijk ook eens naar het gebouw zelf. In het metselwerk zijn stijlkenmerken opgenomen, die rond de eeuwwisseling gangbaar waren. Het dak is gedekt met rode Oudhollandse dakpannen die voor een betere wind en waterdichtheid op strodokken (pannepoppen) zijn gelegd.

Aan zuidelijke kant is een timmerwerkplaats met meer modernere machines. Om veiligheidsredenen is deze werkplaats niet toegankelijk voor het publiek. Aan de achterzijde is een berging voor het drogen van gezaagde planken en balken.

Ook is er een stoffilter met ventilator geïnstalleerd voor het afzuigen van stof uit de timmerwerkplaats.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*