5. Smeejeri-j Sint Eloy

Vroeger waren smeden belangrijke personen in de dorpen zeker vóór de komst van ingewikkelde elektrische apparaten. Zij waren in staat om vrijwel alle machines en gereedschappen te repareren.

De meeste smeden waren ook hoefsmid en zelfs het smeden en aanbrengen van de hete stalen velgen op wielen van karren en sjezen was geen probleem voor dergelijke bekwame vaklui. Onze smederij heeft de typische kenmerken van een dorpssmidse. Heel wat onderzoek in de omgeving en het bestuderen van vakliteratuur hebben geleid tot het ontwerp en de bouw van de smidse.

Ruwweg 60 boomstammen waren nodig voor het houtwerk ("gezaagd in de eigen zagerij").

Kijk eens naar het vlammende smidsvuur en luister naar het geluid van de blaasbalg, wanneer de smid met zijn zware voorhamer zwaait. Door de donkerte van de smidse kan de smid beter beoordelen of een stuk ijzer de juiste temperatuur heeft bereikt: rood bruin (580 oC): kersenrood (770 o C): oranje (900 oC) en helder wit (1400 oC -1600 oC).

Tegen het plafond is een verzameling van hoefijzers aangebracht, verzamelt tijdens een periode van ongeveer vijftig jaar. Verder zijn er allerhande gereedschappen te zien zoals tangen en hamers. Vlakbij bij het aambeeld staat een pers voor het zwaardere smeedwerk.

Boven de toegangsdeur is het wapen te zien van St. Eloy, patroon van de smeden die waakt over zijn vaklui. 

De mechanische werkplaats.
Boven de toegangsdeuren is een unieke korfboog aangebracht ter ondersteuning van het bovenliggende metselwerk. In deze afdeling staan oude machines opgesteld zoals een kolomboormachine en een draaibank. De aandrijving van deze machines vindt plaats vanaf één enkele centrale aandrijfunit via een stelsel van aandrijfassen, loopwielen en drijfriemen. Ook het reviseren van oude machines kan hier plaatsvinden.

Met succes reviseerden onze bankwerkers al een stoommachine (1883) en een (Brons) dieselmotor uit 1928.

De elektrische werkplaats.
De eerste elektriciteitsvoorziening vond plaats via bovengrondse kabels. Diverse onderdelen van een dergelijk netwerk zijn hier te bewonderen en het geheel wordt geïllustreerd met foto’s en documenten.

Ook staat er een generator van de waterkrachtcentrale in Nederweert.

[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*