Pannenpoppen aan het dansen in "Bi-j Bräöbe"! [18/12/2018]

In Eynderhoof zijn de voorbereidingen voor de peelboerderij begonnen

Voor het publiek zijn we gesloten. De vrijwilligers zijn echter druk bezig. Onder andere met de voorbereidingen voor de bouw van de peelboerderij. 

Handpannen
De peelboerderij zal worden voorzien van een dak met handpannen. Deze handgevormde pannen variëren in vorm en liggen daardoor niet helemaal stabiel. Daarom is het dak ook niet wind- en waterdicht.

De pannenpop is de oplossing
Voor de stabiliteit en het wind- en waterdicht maken worden net als vroeger pannenpoppen gebruikt. Deze bosjes stro worden daartoe onder en tussen de pannen gelegd. Hierdoor is zo’n dak winddicht en het eventuele water dat naar binnen sijpelt wordt via het stro afgevoerd naar buiten.
Deze stropoppen worden gemaakt van roggestro. Belangrijk is dat het stro mooi recht is en niet beschadigd is tijdens het dorsen. Het moest zogenaamd rechtgedorst stro zijn.

Wie zijn er onder andere aan het werk?
In Bi-j Bräöbe (de schuur van de boerderij "Op Braöbe") zijn Harrie Linders, Harrie van Heugten, Jacques Sleutels, Jel Stienen en Cor Stals bezig met het maken van de pannenpoppen. Deze groep vrijwilligers weet nog hoe ze gemaakt moeten worden.
Oude tijden herleven als ook oud vrijwilliger Jan Kiggen een middag aanschuift om mee te helpen bij deze noeste arbeid.
[ Naar overzicht ]


Inloggen

E-mail*
Wachtwoord*

Wachtwoord vergeten

E-mail*